Hanna Karlzon | Juwelenkistje

Dit geweldige boek van Hanna Karlzon heb ik vorig jaar van BBNC Uitgevers ontvangen om te reviewen.

Helaas ben ik er lange tijd tussenuit geweest door persoonlijke omstandigheden. Tussendoor heb ik een pagina gekleurd en afgelopen maand een volgende.

Juwelenkistje is het vijfde boek van de Zweedse artiest Hanna Karlzon, sinds 2015 komen er kleurboeken voor volwassenen van haar hand uit in Zweden. Omdat de boeken zo mooi zijn, hebben verschillende buitenlandse uitgevers het boek uitgebracht in een andere taal, oa Nederlands en Engels/Amerikaans. BBNC Uitgevers hebben sinds 2016 alle boeken met Nederlandse titels uitgebracht.

De uitgebrachte titels van dit boek zijn:
Smyckeskrinet/Juwelenkistje/The Jewelry Box

De inhoud bestaat zoals gewoonlijk uit de welbekende huizen, bloemen, katten, hond, gezichten, insecten, parfumflesjes, edelstenen, juwelen en veel meer.

De omslag is zoals wij gewend zijn van hard materiaal met deze keer een zacht groene kleur met zwart en gouden accenten, ook de achterkant is bedrukt met zwart en goud.
De rand is ook weer van een flexibele zwarte materiaal met gouden opdruk van de titel, naam Hanna Karlzon en het logo van de drukkerij.

Het papier is heerlijk dik, crèmekleurig en voelt heerlijk aan, Smyckeskrinet is een stuk dunner van papier…ook de dikte van het boek is verschillend.
De pagina’s zijn aan twee kanten bedrukt, maar met het dikke papier maak ik mij geen zorgen.

Smyckeskrinet lijkt iets grover van papier dan Juwelenkistje.

Ik heb inmiddels twee kleurplaten in het boek gekleurd, ten eerste een prachtige tekening van een mooie dame, gekleurd met een basislaag van Faber Castell Albrecht Dürer, Prismacolor Premier en Spectrum Noir Sparkle pennen voor de achtergrond.

Als basis heb ik de Aquarelpotloden gebruikt, deze kleuren echt super op dit papier, ik gebruik niet veel water, want ik wil het papier niet laten bobbelen. Het papier houdt zich echt geweldig, maar alsnog heb ik met wat extra papier ertussen het boek een nacht laten drogen voor ik verder ben gegaan met de gewone potloden.

Omdat de basis al mooi op kleur was, heb ik met de Prismacolor potloden de diepte en highlights gekleurd, ook deze gleden heerlijk over het papier en het papier neemt mooi alle lagen op.

Om ook uit te proberen, heb ik met een sparkle pen van Spectrum Noir de achtergrond gekleurd. Deze ‘inkt’ is op waterbasis en ik heb het met een sponsje opgebracht om een beetje een egale laag te krijgen. Omdat ik de achtergrond erg donker vond, heb ik er met een sponsje en wat Acrylverf nog wat overheen gedept, om een rustige achtergrond te krijgen.

De tweede tekening heb ik gekleurd met de nieuwe Derwent Lightfast potloden, op Oliebasis, die ik mocht uitproberen en deze gleden echt super op het papier van Juwelenkistje. Het papier kan heel veel lagen aan, soms heb ik wat met blendingsolution geblend, maar over het algemeen kon ik met alleen de potloden heel goed mengen. Ik heb voor het eerst een ‘galaxy achtergrond’ gemaakt en dat ging ook heel erg goed. Meerdere kleuren door elkaar gemengd/gekleurd.

Eindconclusie:
Ik ben echt super tevreden met het papier, het neemt echt heel erg goed lagen op en het drukt totaal niet door. Er komt geen kleur door op de achterliggende pagina, zodat je goed heel het boek kunt vol kleuren, zonder doordrukken.
De ‘bite’ van het papier is super!

De gebruikte materialen:
Juwelenkistje van Karlzon (BBNC/MUS)
Faber Castell Albrecht Dürer
Prismacolor Premier
Spectrum Noir Sparkle pen
Derwent Lightfast


Specificaties:
Naam:
Artiest:
Uitgever:
Uitvoering:
Eerste uitgave:
Aantal pagina’s:
Taal:
ISBN nummer:
Adviesprijs:


Juwelenkistje
Hanna Karlzon
MUS Creatief
Hardcover
Mei 2018
96 pagina’s
Nederlands
9789045323213
€ 15,99


18 April 2019

Geef een reactie