Joanna Webster | Kleuren op nummer

Een tijd geleden heb ik contact op genomen met BBNC/MUS Creatief om te vragen of er behoefte was aan een recensie van Kleuren op Nummer en het antwoord was positief en heb ik dit boek toegestuurd gekregen om een recensie te maken.

De tekeningen komen de laatste tijd regelmatig voorbij en ik werd eigenlijk best nieuwsgierig naar deze boeken…

Het boek:
Het boek is best groot, 29,5 x 21 cm met een kartonnen kaft en gelijmd gebonden, de kleurplaten (30 stuks) zijn enkelzijdig bedrukt en zijn voorzien van een kleurenschema. Het is de bedoeling dat je zelf daarbij de kleuren zoekt uit jouw collectie materialen die het dichtst bij de kleurenschema in de buurt komen.

De kleurplaten zijn in verschillende manieren getekend, met mini vakjes over de gehele kleurplaat tot driehoek vormpjes. Niet altijd pagina vullend, maar ook (zoals mijn tweede kleurplaat) met vormpjes op gepaste afstand.

Het papier kan ik niet anders dan heerlijk noemen, ik heb er met twee verschillende materialen op gekleurd en het is super meegevallen. Mooi dik papier, niet super dik, maar perfect voor de materialen en ondanks dat ik deze keer niet met stiften in dit boek heb gekleurd, weer ik zeker dat het geen problemen gaat geven.

Achterin het boek, op de laatste pagina staan alle kleurplaten op nummer al ingevuld met de gegeven kleurenschema’s. Het kan zijn dat jouw kleurplaat niet helemaal precies wordt zoals op deze pagina wordt aangegeven, het ligt aan het medium waarmee jij de kleurplaat inkleurt/invult.

Op de eerste pagina staat een korte uitleg hoe kleuren op nummer in dit boek werkt. Ook al denk je het te weten, zou ik altijd even deze informatie doornemen, het kan geen kwaad. Ook zie ik hier dat het boek wat ik heb ontvangen al zijn twintigste druk heeft bereikt! Eerst uitgekomen in februari 2016.

De kleurplaten:
Ik was direct gefascineerd van de tijger op een van de laatste pagina’s. Dit is echt voor het eerst dat ik zo’n kleuren op nummer kleurplaat ga kleuren en omdat potloden meer mijn ding zijn dan stiften, had ik eigenlijk direct besloten om het met potloden te doen.

Ik vond het spannend, in het begin erg opletten, maar op een gegeven moment heel ontspannend. Ik heb met een lekker muziekje de hele kleurplaat ingekleurd en ja, ik zag toen ik klaar was wel dat ik het soms anders had moeten doen, misschien wat harder drukken, zodat er meer kleur op de tekening komt, maar vond het echt heel leuk.

Het papier was super voor potloden en het is weer iets anders dan stiften, je krijgt er dus ook een heel ander effect mee.

Eigenlijk wilde ik het nog blenden naderhand, maar heb ervoor gekozen dit niet te doen. Omdat ik van mening ben dat je best mag zien dat het een kleuren op nummer boek is. Wat ik wel echt wil aanraden is het te kleuren met daglicht, dan is het allemaal wat duidelijker. De cijfers zijn best licht, wat een voordeel is voor het doorschijnen, maar een nadeel als je niet met goed licht aan het kleuren bent. Voor mij persoonlijk was daglicht beter dan lamplicht.

Voor de tweede tekening heb ik mijn Sakura Gelly Roll gelpennen uit het vet gehaald. Deze heb ik van mijn moeder gehad, zij deed er jaren geleden al stempels mee inkleuren, dus ze zijn best oud. Maar doen het nog steeds perfect! Soms even activeren, maar ze waren echt nog lekker “sappig”.

Ik heb niet veel kleuren dus heb er de beste kleuren bijgekocht, wat niet altijd even goed uitpakte (bij mij gaat het dus ook wel eens fout). Omdat ik niet in een keer alles heb ingekleurd, pakte ik op het laatst de verkeerde helpen en kwam ik ineens in de lucht met twee kleuren als eindresultaat. De lichte kleur blauw onderin was wel de bedoeling, zo wilde ik mijn versie van een licht naar donkere lucht maken, ipv een kleur.

De blaadjes van de bloem ging ook niet goed, de kleur die ik had uitgezocht was echt nog veel te licht en leek heel erg op de rest van het groen, dus ben ik er extra overheen gegaan en heb de kleuren gemengd om het donkerder te maken.

Dit was wel een hele ander ervaring dan met die vakjes, de vormen moet je echt goed omlijnen voor je het inkleurt, doe je dit niet (zoals mijn geel) dan kun je later natuurlijk nog een keer over de gele stukken gaan en het corrigeren. Dit heb ik dan ook gedaan met de gele vlakjes.

Persoonlijk vond ik deze in het begin heel fijn, maar op het eind was ik nogal gefrustreerd, omdat het heel precies moest en ik natuurlijk de verkeerde helpen had gepakt, dus ik kreeg ongewild een kleurverschil.

Ik ben wel blij met de uitkomst, je ziet de bloem gewoon groeien met elk vakje wat je inkleurt. Als je begint is het best wel heftig al dat leeg op de pagina, maar als je klaar bent heb je ineens een leuke bloem! Terwijl je niet hoeft na te denken.

Deze kleurplaat heb ik dan ook weer met een lekker muziekje op gemaakt.

Eindconclusie:
Prachtig boek met hele mooie tekeningen die je kunt inkleuren met een verscheidenheid van kleurmaterialen. Het papier is perfect voor dit boek, lekker groot ook, niet te priegelig.

De cijfers zijn (met voldoende licht) goed te lezen en je hoeft niet echt na te denken met kleuren om een prachtig eindresultaat te krijgen.

Ik ben blij dat ik dit boek het mogen recenseren, maar voor mij persoonlijk is het niets, ik mis mijn eigen inbreng in deze boeken. Dat wil trouwens helemaal niets zeggen over de beleving die ik heb gehad, die was meer ontspannen dan ik vooraf heb kunnen bedenken. Voor mij zou dit een tussendoor kleurplaat zijn, lekker met je vooraf uitgekozen kleuren vakje voor vakje inkleuren, niet nadenken, heerlijk!

Een vet pluspunt is trouwens ook dat de kleuren die je nodig hebt al aan de zijkant van je tekening staan, dus je hoeft zelf geen kleuren uit te zoeken, zo krijg je gegarandeerd een mooie (en realistische) kleurcombinatie.

Gebruikte Materialen:
Kleuren op Nummer Extreme kleurpuzzels voor volwassenen van Johanna Webster, uitgegeven door BBNC Uitgevers (MUS Creatief)
Prismacolor Premier potloden
Sakura Gelly Roll gelpennen

BBNC Uitgevers | MUS Creatief hartelijk bedankt voor het toesturen van dit prachtige kleuren op nummer kleur boek.

15 Juli 2020

Geef een reactie