Creachick Kleurboek

September 2020 kreeg ik dit mooie kleurboek van MUS Creatief toegestuurd, het is het eerste kleurboek wat Creachick (ook wel bekend als Maris(ka) van Modem) heeft uitgebracht. In de periode voor het uitkomen heeft Creachick alle tekeningen zelf getekend die in dit boek staan en af en toe kon je meegenieten met het proces via haar YouTube kanaal.

Het boek is een mooie verzameling van haar tekeningen geworden, niet helemaal mijn smaak in kleurplaten, want er zitten hele drukke kleurplaten bij en daar hou ik zelf niet zo van. Maar dat gezegd, zijn er voldoende kleurplaten die ik wel heel erg mooi vind en graag kleur, dus heb ik een paar mooie uitgezocht en heb deze de afgelopen week ingekleurd met een aantal verschillende kleurmaterialen.

Het boek:
Het boek heeft een prachtige omslag, zoals je op de foto en later deze recensie ook kunt zien bij de flip through, is de omslag een kleurplaat die ook in het boek staat, dus deze mag je zelf ook gaan inkleuren. Die heb ik niet gekleurd, dat bewaar ik voor later.

Het boek kost ongeveer € 14,99 en is onder andere bij Bol en Bruna te koop, maar ook online natuurlijk.

De afmetingen zijn: 29,7 x 21 cm, A4 formaat dus, de dikte is iets meer dan een halve centimeter. Ze noemen de omslag Paperback, dus een zachte omslag, wel van dikker papier dan het papier om te kleuren. De omslag heeft aan de voor en achterkant een extra flap (over de gehele breedte), deze kun je gebruiken als boekenlegger, zodat je weet waar je bent gebleven met kleuren.

Het papier is crème kleurig en niet super dik, maar wel een goede kwaliteit. Het is ook gladder dan ik gewend ben. Het begint met een voorwoord van Creachick, met wat uitleg en inderdaad wat ik meldde, er zitten wat makkelijke kleurplaten in, wat drukke en wat moeilijkere kleurplaten. Dat maakt het wel leuk en afwisselend.
Wat me niet direct opviel, maar wel toen ik aan het kleuren was is dat het een beetje doorschijnt, dus je hebt “ghosting” van de kleurplaat erachter. Dit was makkelijk op te lossen door een (in mijn geval wit vel van 250 grams) papier tussen de pagina’s te plaatsen.

De kleurplaten zijn enkelzijdig bedrukt en dat vind ik zelf erg fijn, want dan is het geen probleem als het wat doordringt naar de achterkant, al moet ik zeggen dat het bij mij helemaal niet heeft doorgedrukt. Ook hebben de kleurplaten een makkelijk scheurrandje, zodat je de plaat eruit kunt halen en dan los kunt kleuren, dat is handig als je niet wilt dat je boek beschadigd.
De pagina’s blijven trouwens wel mooi vlak als je toch besluit in het boek te kleuren, ik heb geen last gehad dat het boek zomaar dicht valt met kleuren.

Eerste kleurplaat:
Helaas ging het niet zoals ik wilde en na het even weg gelegd te hebben, heb ik er nog wat aan gekleurd, maar het is niet helemaal wat ik in het begin voor ogen had. Normaal gesproken kleur ik heel langzaam, maar wilde een beetje tempo maken en heb in de tijd dat ik normaal een halve kleurplaat kleur (op mijn gemak dus), nu drie kleurplaten gekleurd en ook nog terug gegaan naar de eerste om deze aan te passen.

Ik heb gebruik gemaakt van mijn nieuwe Giotto Stilnovo Skintones voor de huid, gezicht en handen, daarna heb ik mijn Prismacolor Premier potloden gepakt en uiteindelijk met het aanpassen heb ik mijn Faber Castell Goldfaber potloden uitgepakt om de kleurplaat te tweaken.
Hij is wel leuk geworden, maar ik was niet zo heel erg tevreden…misschien moet ik het eens wegleggen en later nog eens bekijken, dan valt het meestal wel mee.
Het papier neemt de pigmenten goed op, ik kan goed laagjes kleuren, alleen had ik de iets hardere Faber Castell Goldfaber nodig om wat meer detail te maken, vooral met het haar en het paard had ik de hardheid nodig, toen was de Prismacolor echt te zacht.

Ik kan er echt nog uren aan kleuren, maar ben gestopt, omdat deze recensie dan veel te laat online komt…😉

Voor de tweede kleurplaat heb ik mijn mooie Faber Castell Polychromos tevoorschijn gehaald, omdat ik mooie lagen wilde gaan uitproberen. En het is heel goed gelukt! Ik ben heel tevreden met het papier, ik kan nog steeds lagen aanbrengen, maar op een gegeven moment ben ik ook hiermee gestopt, want ik wilde verder met de rest van de kleurplaat.

Soms heb ik in deze kleurplaat geblend met Spectrum Noir Blendingsolution en een papieren doezelaar, maar het meeste heb ik gewoon geblend met de potloden zelf. Ondanks het gladde papier ging dit echt heel goed.
Voor de achtergrond heb ik het fruit ingekleurd met de Polychromos en de rest met twee kleuren PanPastel en met een batterijgum wat rondjes weggegumd, zodat je een leuk effect krijgt.

Voor de laatste kleurplaat wilde ik waterverf proberen en heb ik de Faber Castell Watercolours tevoorschijn gehaald. Ik heb veel water gebruikt, eigenlijk expres, om te kijken hoe het papier zich zou gedragen. Het bobbelt…dit is natuurlijk op te lossen door met een mister de achterkant in te sprayen en dan met (veel) velletjes kopieerpapier ervoor en erna onder wat zware boeken te laten drogen voor een nacht. Dit heb ik niet gedaan.

Ik heb het wel een nacht laten drogen en ben daarna met de Faber Castell Goldfaber nog wat details aan gaan brengen, omdat ik toch nog wat mis in de kleurplaat, meer diepte.

Flip through van het allereerste Creachick Kleurboek

Eindconclusie:
Het is een lekker groot en leuk boek vol met prachtige eigen tekeningen van Creachick, vooral de meisjes spreken mij erg aan om in te kleuren. Zelf geef ik niet veel om hele drukke kleurplaten, dus die heb (en ga) ik ook links laten liggen.
Wat mij wel opvalt is dat niet één meisje nagels heeft en soms de handen/vingers er heel raar uitzien, dit is mij op het eerste gezicht niet opgevallen, maar toen ik aan het kleuren was en daarna nog eens door het boek heb gebladerd, viel het mij wel op.
Ik weet dat Creachick hier nog steeds mee aan het leren is, dit is de manier zoals ze tekent op het moment.

Ik hou wel van deze tekenstijl, niet direct reëel, maar gewoon wat meer cartoon achtig en dan moet je natuurlijk niet zo nauw kijken. De kleurplaten zijn echt superleuk en bij veel kleurplaten zit een verhaal, wil je er meer van weten, kijk dan eens bij haar Creachick YouTube kanaal en vind een aantal filmpjes over de tekeningen in dit boek.

Het papier heeft mij weer verrast, omdat het zo glad is, dacht ik dat het niet goed zou kleuren, vooral meerdere lagen opbrengen, maar dit ging echt goed en daarom raad ik het boek zeker aan, als de kleurplaten je aanspreken, dan zou ik het zeker aanschaffen.
Het kleurt heerlijk en ook dit boek geeft uren kleurplezier!

Gebruikte materialen:
Faber Castell Polychromos
Faber Castell Goldfaber
Faber Castell Watercolours
Prismacolor Premier
PanPastel
Spectrum Noir Blendingsolution
Faber Castell Papieren Doezelaar
Ali Express Penselen en een stenen aquarelpalet
Artèza witte gelpen voor wat accenten
Batterijgum


Specificaties:
Naam:
Artiest:
Uitgever:
Uitvoering:
Eerste uitgave:
Aantal pagina’s:
Taal:
ISBN nummer:
Adviesprijs:


Creachick Kleurboek
Creachick (Maris van Modem)
MUS Creatief
Paperback
September 2020
64 pagina’s
Nederlands
9789045326009
€ 14,99


10 Februari 2021

Geef een reactie