Staedtler Ergosoft

Voor deze review heb ik mijn nieuwe tweedehandse Staedtler Ergosoft potloden erbij gehaald. 

Deze potloden -door Johanna Basford aanbevolen en gebruikt- zitten per 36 in een blik, speciaal ontworpen voor Johanna Basford, met een verwijzing dat we de potloden vooral moeten gebruiken voor haar tekeningen.

Er zijn meerdere aantallen beschikbaar op internet, 12, 24 en 36. 

Op het eerste gezicht zijn het leuke kleuren en veel voorkomende kleuren. Als ik een potlood pak, valt direct de vorm -driekant- en de grip van de potlood op. 

Het lijkt erop dat er een soort van uniek zacht antislip laagje er omheen zit. Het voelt prettig aan en je hebt daardoor echt goede grip. Ook is er een label waarin je je naam kunt schrijven.

Door de driekantige vorm heb je altijd eigenlijk een fijne grip op de potlood, hij ligt fijn en comfortabel in de hand door de vorm en het materiaal. De lak van de potlood is op waterbasis en het hout is afkomstig uit verantwoord beheerde bossen.

Ook zie ik in de punt een wit laagje zitten en ik weet dat Johanna Basford zei dat deze laag de kern beschermd tegen breken. Dit noemen ze ‘A.B.S.’ deze witte beschermlaag verstevigt de kern en zorgt dat hij inderdaad minder snel breekt.

De potloden kleuren zacht, niet zo zacht dan de Prismacolor Premier, maar echt wel heel fijn. 

In de eerste instantie heb ik een kleurkaart gemaakt omdat ik de kleuren echt wilde zien. 

Ik ben uiterst tevreden met het aantal en met de kleuren. Prima keuze. 

Voor deze review heb ik een tekening uitgeprint uit het blad Color Glossy nummer 5 van 2016, van Hanna Karlzon. Deze heb ik geprint op dikker papier, omdat ik al eerder hoorde dat het papier van de Glossy niet echt van hele goed kwaliteit is…

De kleuren heb ik anders gekozen, normaal zou ik deze niet kiezen voor blaadjes etc. Dus ik ben expres uit mijn comfort zone gegaan om deze kleurplaat te kleuren. Ik ben tevreden met het eindresultaat.

Ik ben begonnen met de kever, heb vier kleuren uitgekozen, twee in paarstinten en twee in rozetinten. Gaandeweg kwamen er trouwens wel steeds meer kleuren bij.

De potloden liggen heerlijk in de hand en kleuren echt zacht, als je meer druk geeft, geeft de kern ook netjes meer kleur af, maar je kunt ook heel makkelijk in laagjes werken, wat ik eigenlijk de rest van de tekening heb gedaan. Steeds meer opbouwen van laagjes en kleur.

In deze tekening heb ik ook een witte Sharpie paintpen gebruikt, die ik nog had liggen. Gewoon om wat accenten te plaatsen.

Al met al ben ik uiterst tevreden met deze potloden, echt een aanrader! Voor mij helaas te weinig kleuren, maar dat is persoonlijk. Ik ben een echte ton-sur-ton kleurder en wil graag veel tinten van dezelfde kleur kunnen pakken.

In tegenstelling tot de Staedler Noris Club potloden zijn deze veel zachter, toevallig heb ik vandaag even kunnen kleuren met de Noris, maar die zal ik persoonlijk niet aan gaan schaffen, het laagjes werken met de Noris is voor mij niet te doen, daarvoor werk ik te ‘zacht’.

Daarentegen voor het scherpere werk en het lijntjes trekken zullen de Noris potloden wel erg geschikt zijn!

Ik ben tevreden met het eindresultaat! Wat ik er mee wilde doen, is me gelukt!

Eindoordeel:
Absoluut ga ik deze potloden nogmaals gebruiken, ze kleuren heerlijk, even wennen, maar als je eenmaal gewend bent, kun je er superveel mee.

Ik hou deze potloden om mee te nemen, eventueel met vakantie of een bezoek aan een kleurvriendin.

Al met al, prima potloden voor deze prijs, dit is natuurlijk omdat ik ze tweedehands heb gekocht. Helaas zou ik ze zelf niet voor de volle prijs (€ 44,50 via Bol) aanschaffen. Dan zou ik liever voor een potlood gaan als Prismacolor of Faber Castell Polychromos en even verder sparen.

Bedankt voor het lezen en hou er rekening mee dat dit mijn mening is over deze potloden.

17 Januari 2017

Geef een reactie