Magische Mandala’s

Een kaleidoscopisch kleuravontuur

Even geleden heb ik dit prachtig grote kleurboek ontvangen van BBNC/MUS Creatief om te recenseren en afgelopen week ben ik hiermee begonnen. Magische Mandala’s is onder andere te koop bij MUS Creatief, Bruna of Bol en kost € 14,99, ISBN nummer 9789045325330

Als eerste wil ik het boek even bespreken, het is een groot boek, 30×30 cm met een prachtig full-cover bedrukking met een zwarte achtergrond en daarop de goudvissen in oranje tinten, gecombineerd met blauw en wit maakt dit echt een plaatje om te zien.

De achterkant is eveneens in dezelfde kleuren gedrukt en de rug is bedrukt met dezelfde kleuren, maar dan met blauw als basis. Het is een softcover met een makkelijke flap aan de binnenkant om als boekenlegger te gebruiken. Deze flap is in het zwart en is eveneens bedrukt met een halve mandala, ook leuk om met bv gelpennen of met krijtmarkers in te kleuren. Het papier is lekker dik en geeft de mogelijkheid om met verschillende materialen in het boek te kleuren, ik heb het met potloden, waterverf en met fineliners gedaan en dit valt absoluut niet tegen!

Als allereerste heb ik een aantal mandala’s gemarkeerd en daaruit heb ik een keuze gemaakt. Ik ben zelf niet zo heel erg van het fijne werk, maar daar zitten ook hele mooie tussen in het boek. De tekeningen variëren van super gedetailleerd tot minder gedetailleerd en daarom zit er voor elk wat wils in. Door de grote afmeting is het trouwens ook heerlijk om te kleuren, dan is het niet zo erg als het super gedetailleerd is en kleurt het alsnog heerlijk weg. Leuk vind ik ook dat er in deze mandala’s soms herkenbare figuurtjes in zitten, bijvoorbeeld de vlinders en de pauwen.

De eerste mandala heb ik gemaakt met Faber Castell Watercolours en een Staedtler Pigment liner 0,8 & 0,1. Het eerste heb ik de Watercolours gepakt en alvast de napjes natgemaakt van de kleuren die ik wilde gaan gebruiken, daarna heb ik een eekhoornhaar penseel gepakt en met veel water de kleuren opgebracht alsof ik een galaxy achtergrond aan het maken was, zorg voor veel lagen en laat de kleuren met wat extra water door elkaar lopen tot je tevreden bent. Tip: Maak het papier eerst goed nat, dan lopen de kleuren mooi door elkaar heen.

Vervolgens heb ik dit goed laten drogen, echt versteld gestaan hoeveel water het papier kon hebben! Dus die test was geslaagd, omdat het papier iets ruller is geworden, heb ik besloten de zwarte lijnen met een sappige fineliner te maken. In de eerste instantie wilde ik mijn Faber Castell fineliners gebruiken, maar heb mij toch bedacht…ik wist dat ik veel zou gaan gebruiken en wilde niet mijn mooie FC fineliners ervoor pakken, deze had ik nog liggen en gebruikte ze toch niet meer.

Na het drogen vond ik alsnog het papier wel iets te veel bobbelen en heb ik met een water-mister de achterkant ingesprayed en met extra papier ertussen een paar dagen laten rusten onder een stapel boeken. Toen ik een aantal dagen later het boek opende, was het papier zo goed als recht, met een paar bobbeltjes waar net geen boek gelegen had om het te verzwaren.

Toen ik tevreden was heb ik met mijn fineliners alles wat getekend was ingekleurd, enkele uren, een lamme hand en een lege fineliner later was ik tevreden en ben ik aan de volgende tekening begonnen.

Voor de volgende had ik een ‘regenboog’ in de planning, hiervoor heb ik mijn Prismacolor Premier uitgekozen en ben daar van binnen naar buiten mee begonnen.

Normaal begin ik altijd met rood, maar ben nu expres eens andersom begonnen, want ik wilde eens met rood eindigen, want ik vind paars niet echt een hele mooie kleur 🙂 Dit in de kleuren die ik ervoor heb gebruikt: 924 Crimson Red, 918 Orange, 916 Canary Yellow, 913 Spring Green, 1022 Medeterranean Blue en 1009 Dahlia Purple

Ik heb elke kleur eerst heel licht aangebracht en ben daarna op sommige stukken overgangen gaan kleuren en dit is het eindresultaat!

Conclusie:
Superleuk boek, heerlijk papier en lekker grote en mooie mandala’s! Super tevreden, ik heb heerlijk aan deze recensie gekleurd en voel mij voldaan. Het papier is echt perfect voor meerdere materialen, ik heb deze keer niet geblend met mijn vloeistof, maar ik weet zeker dat dit geen probleem gaat geven, ik denk zelfs dat het papier dit geweldig gaat pakken en je laag op laag kunt aanbrengen als je dat zou willen. Met de tweede mandala heb ik soms harder gedrukt op mijn potlood, om meer pigment te krijgen en de potloden gleden gewoon over het papier, dus ik ben echt tevreden met deze uitgave.

De gebruikte materialen:
Faber Castell Watercolours, set van 48 Staedtler Pigment Liner 0,8 en 0,1 Prismacolor Premier (6 potloden) Eekhoornhaar penseel (Ali, inklapbaar)

Uiteraard wil ik als laatste BBNC/MUS Creatief bedanken voor dit boek en ik raad het absoluut aan!
En ik wil Faber Castell Nederland bedanken voor de set van 48 Watercolours, waarvan ik nog een verdere recensie ga maken.


Specificaties:
Naam:
Uitgever:
Uitvoering:
Eerste uitgave:
Aantal pagina’s:
Taal:
ISBN nummer:
Adviesprijs:


Magische Mandala’s
MUS Creatief
Paperback
Februari 2020
96 pagina’s
Nederlands
9789045325330
€ 14,99


6 April 2020

Geef een reactie