Johanna Basford | Teken je eigen inktwonderland

Even geleden heb ik dit geweldige boek ontvangen voor deze review van
BBNC/MUS uitgevers, het boek is inmiddels al overal verkrijgbaar en ik heb al van mensen superleuke tekeningen voorbij zien komen op de facebook groepen.

Het boek is onder andere verkrijgbaar bij MUS Creatief en Bol, voor de prijs van € 14,99.

De omvang van dit boek is ongeveer 21,5 x 25,5 cm, het heeft een stevige, maar buigzame omslag met een witte ondergrond en gekleurde en gouden details op devoorkant, op artiest, titel en het logo van MUS op gedrukt staat.

de achterkant wit met een zwarte opdruk evenals de rug, waar de naam van de

De bladzijdes zijn dubbelzijdig bedrukt, de uitleg is super en simpel, met stap-voor-stap tekeningen om te volgen.

Het boek is ook verkrijgbaar bij Bol in de Engelse en Amerikaanse versie.

Wat zo verschrikkelijk leuk aan dit boek is, is dat je door hele simpele stappen zelf de tekeningen van Johanna Basford kunt namaken. Johanna legt alles heel makkelijk uit en door de tekeningen zie je precies wat je moet doen.

Ik ben er helemaal blind ingegaan en merkte al heel snel dat ik niet meer kon stoppen, om toch nog redelijk snel deze review te plaatsen heb ik mij geconcentreerd op het eerste deel van het boek en dat zijn de bloemen. Maar wat ik uit de rest van het boek zie is dat het allemaal even makkelijk is, eigenlijk kun je het jezelf zo moeilijk mogelijk maken als je zelf wilt.

Als allereerste heb ik de eerste uitleg pagina’s doorgenomen en mijn
spullen bij elkaar gezocht. Daarna ben ik gewoon begonnen te schetsen, naar aanleiding van Johanna’s stappen.

Nogmaals: de stap-voor- stap uitleg is super goed gedaan, maar ik
denk wel dat je ook zelf een beetje goed moet kijken naar de laatste stap, daar geeft Johanna soms nog wat extra details die je in de stap-voor-stap niet ziet. Zie het als ‘versieringen’, deze mag je natuurlijk zelf
verzinnen en toepassen, zodat het jouw eigen creatie gaat worden. Ben je nog wat onzeker, dan zou ik mij aan de stappen houden, dan heb je uiteindelijk ook een geweldige bloem getekend!

Tip: De stappen zijn zo gemaakt, dat je steeds de volgende stap die
je moet zetten in het grijs staan aangegeven, de stap die al klaar is, is in het zwart te vinden. Als allerlaatste (als je tevreden bent) teken je alles over met een fineliner en is je tekening klaar!

Daarna ben ik aan de blaadjes begonnen, wauw! Wat superleuk om te
doen, ben niet meer te stoppen!

Het lijkt echt super moeilijk, maar als je de stappen goed volgt dan gaat het eigenlijk als vanzelf. Met het weg gummen van de potlood lijntjes ziet het er nog veel mooier uit! Net echt!

Toen gelijk aan de volgende uitdaging begonnen, het wordt wel wat
moeilijker nu, een combinatie van een bloem en blaadjes. En weer heb ik met plezier aan deze tekeningen gewerkt, ik kan niet wachten tot het nog
moeilijker wordt…

Na even een paar dagen pauze heb ik weer even de tijd genomen om
verder te gaan, dan kijk je terug op de vorige tekeningen en wordt je echt trots op jezelf! Wat ziet het er goed uit…maar kan ik het dan nog een keer reproduceren? Of is het talent ineens weg…

Nee dus! Ik ben weer verder gegaan met een ‘les’ en deze keer zijn
het de ‘beestjes’, ook al zo leuk om te doen, deze keer een soort van spiegelbeeld, van de vijf beestjes heb je er vier die half/half gemaakt worden.

Voor het gemak heb ik hierbij mijn ledplaat gebruikt, dat vond ik
makkelijker dan de manier die Johanna aangeeft.
Wat zijn ze goed gelukt!

Nu ben ik toe aan een uitdaging! Wat zal ik eens gaan doen…
Ik blader verder het boek door en mijn oog viel op een arrangement in
een rondje, die ga ik doen…en toen wist ik het niet meer. Ik heb geprobeerd de bloemen te maken, of een gedeelte ervan, die ik al had geoefend (met mijn voor een eerste keer! blaadje erbij) en daarbij nog zelf wat te verzinnen. Ik vond het leuk gelukt.

©Made by Sammie

Daarna wilde ik toch echt een “naam/titel’ arrangement proberen te maken, dit doe je door een vorm te kiezen, daar de helft van te tekenen en deze helft over te nemen aan de andere kant, zodat het (zoveel mogelijk) symmetrisch is. Oehhhh, vond het vreselijk spannend en moest op een gegeven moment stoppen om weer een beetje een andere kijk op de tekening te krijgen.

Na twee dagen ben ik weer met goede moed begonnen aan deze tekening
en hij is af!

©Made by Sammie

Daarna kon ik het niet laten om hem nog in te kleuren, ik heb hiervoor mijn (altijd op het bureau liggende) Prismacolors gebruikt, de eerste foto is niet zo heel duidelijk, dus heb ik een tweede gemaakt.

©Made by Sammie

Mijn conclusie:
Wauw! Helemaal geweldig! Ik heb echt genoten van deze review, wat leuk
om zelf te tekenen en daarmee zulke projecten te kunnen maken.

Zoals Johanna zegt, ze kunnen voor alles gebruikt worden, voor bv een
trouw aankondiging, een versiering van een kaart of een titel met naam voor in een boek wat je wilt geven. Ook ik dacht dat ik het niet zou kunnen, maar het is mijn meer dan 100% meegevallen en ja, er zijn schoonheids-foutjes en ik zal dingen de volgende keer anders doen, maar het proces is zo super leuk, dat ik er zeker tijd voor ga vrijmaken dit meer te gaan doen.

Tevens heb ik voldoende tips opgedaan uit dit boek, die ik ga gebruiken in mijn eigen werk.

Kleur het gemaakte ontwerp wat je gemaakt hebt voor een ander in…of
laat de persoon dit zelf doen! De keuze is aan jou, er staan nog veel meer van deze prachtige creaties en stap-voor-stap’s in dit boek en ik ga daar zeker nog mee verder aan de slag.

Totaal ben ik drie keer er aan bezig geweest, niet uren, maar steeds
even wanneer ik de tijd er voor had.

Ben je trouwens alleen een echte kleurder is dit boek ook zeker
geschikt! er staan voldoende (kleine en grote) tekeningen in om in te kleuren èn je collectie van Johanna Basford is compleet met dit boek!

Tekening gemaakt en ingekleurd door ©Made by Sammie

Als laatste:
Ben jij ook zo gek op de boeken van Johanna Basford en zou je zelf ook
zulke mooie tekeningen willen kunnen maken? Dan raad ik je dit boek echt aan, je hoeft er geen speciaal talent voor te hebben, de uitleg is echt heel goed en zolang je de stap-voor-stap volgt, krijg je net zulke mooie tekeningetjes als die in het boek staan. Misschien komt er in de toekomst wel een boek van jou uit!

Ik wil afsluiten met een tekst/uitspraak van Johanna Basford

“Practice makes Progress, NOT perfection”
Johanna Basford

(Vertaling: Oefenen is vooruitgang, geen perfectie!)

Wat wil deze zeggen?
In de Engelse taal wordt deze uitspraak erg veel gebruikt, Practice makes Perfect (Oefenen is perfectie), maar dat is niet zo, oefenen maakt vooruitgang en geen perfectie! Hoe vaker je oefent, hoe meer vooruitgang dat jij ziet en hoe mooier de tekeningen worden. Zoals Johanna het laat zien, hoer het haar zo makkelijk afgaat…zij heeft hier jaren over gedaan en dat is ook niet overnacht gekomen.

Ik dank BBNC/MUS Uitgevers van harte voor het toesturen van dit boek, ik heb er van genoten!


Specificaties:
Naam:
Artiest:
Uitgever:
Uitvoering:
Eerste uitgave:
Aantal pagina’s:
Taal:
ISBN nummer:
Adviesprijs:


Teken je eigen inktwonderland
Johanna Basford
MUS Creatief
Paperback
November 2019
96 pagina’s
Nederlands
9789045324869
€ 14,99


29 Januari 2020

Geef een reactie