Wat is de beste Puntenslijper?

Om langer van mijn mooie en dure potloden genieten ben ik na het krijgen van mijn prachtige set Faber Castell Polychromos potloden op zoek gegaan naar een goede puntenslijper.

Na aanraden heb ik toen de Dahle 133 aangeschaft en was er direct helemaal weg van.

Inmiddels heb ik een paar jaar ervaring met deze slijper en ik wil echt geen andere meer…

  • Schraapt in plaats van slijpt
  • Hele kleine krulletjes ipv grote krullen
  • Kunststof grijpertjes, beschadigd je potloden niet
  • Instelbaar op scherpte van de punt
  • Makkelijk uit en in elkaar te zetten
  • Makkelijk schoon te maken
  • Handig uitneembaar opvangbakje

Ook een voordeel van deze slijper is dat je zelf kunt instellen op de scherpte van de punt. De puntenslijper stopt dan op de ingestelde scherpte, je kunt dan nog wel blijven draaien, maar slijpen doet hij dan niet meer.

Het enige minpuntje vind ik dat je moet uitkijken met het slijpen van Pastelpotloden…
Als eerste moet ik wel zeggen dat je pastelpotloden eigenlijk niet eens met een puntenslijper moet slijpen, deze kun je het beste met een mesje slijpen.
Ik heb met bv de Derwent Pastelpencils geen last gehad, maar met mijn Stabilo Carbothello en de Faber Castell Pastelpotloden heb ik beide gemerkt dat ik problemen met mijn Dahle kreeg.

Er is een paar jaar geleden een kloon te koop geweest bij de Aldi voor ongeveer 3 euro, maar deze heb ik al even niet meer gezien.
Deze is vergelijkbaar met de originele Dahle 133 en slijpt net zo goed.
De laatste keer dat er bij de Aldi een soortgelijke puntenslijper te koop was, was het trouwens wel eentje die meer op de Dahle 155 lijkt, dus met metalen grijpertjes. Door deze grijpertjes krijg je kleine deukjes in het hout van je potlood als je hebt geslepen.

Natuurlijk zijn er meer merken die een dergelijke slijper verkopen, het wordt verkocht als tafelsijper, deze (en de andere merken) slijpers kun je namelijk aan een tafel vastmaken met een speciale klem.

Andere merken die ik ken:
Dahle 155, metalen grijpertjes
Derwent Tafelslijpers mini en gewoon, metalen grijpertjes
Faber Castell tafelslijper, metalen grijpertjes

Ook heb ik een filmpje gemaakt, hoe je deze slijper kunt gebruiken en hoe je hem opent en schoonmaakt.

Naast tafelslijpers zijn er natuurlijk ook nog super veel puntenslijpers die ook erg goed zijn, bv de Tgaal slijper. Dit is een handslijper die je ook kunt instellen.

28 April 2020

Ga terug naar het FAQ overzicht

Geef een reactie