Kleurtechniek 2: Strepen of rondjes

2010 nr.09 Dynamische rozetmandala

 

Op veler verzoek en omdat niet iedereen bij mij een workshop kan komen volgen, wil ik hier stap-voor-stap iets over Meditatief Kleuren en Kleurtechniek vertellen zoals die door mij in mijn mandala’s en inmiddels door meerdere cursisten in hun mandala’s toegepast worden.

Doel
Deze technieken nodigen uit om op meditatieve wijze het onderwerp van je mandala te verdiepen. Je kunt in een heldere staat van Zijn rustig het onderwerp overdenken en de energie ervan op je in laten werken. Dit biedt een verdieping van de beleving van het mandala-tekenen. Mijn jarenlange eigen ervaring en die van mijn cursisten bevestigen mijn bevindingen.
Er zijn natuurlijk ook mensen die het moeilijk vinden om op deze wijze hun geduld te oefenen en zien graag sneller resultaat. Want deze wijze van kleuren vergt best wel wat geduld. Soms vindt men mijn werk dan ook wel ‘monnikenwerk’…. tja… misschien is het dat wel en ben ik in een vorig leven zo’n monnik geweest die van die prachtige tekeningen in boeken vervaardigde, ik kan me er iets bij voorstellen… Heb ze dan ook altijd zeer bewonderd… Mijn persoonlijke ervaring is, dat het geduld en de aandacht die je opbrengt door middel van deze manier van kleuren doorwerkt in je dagelijks leven, alwaar je ook meer geduld en aandacht krijgt.
Een extra toevoeging voor rust en ontspanning kan bestaan uit het combineren van deze wijze van kleuren met een ademhalingsoefening.
Je kunt je ademhaling gebruiken om een diepere ontspanning te bewerkstelligen. Vóór je begint met kleuren adem je langzaam en diep in door je neus, laat de adem diep in je buik stromen, houdt je adem even vast en ademt dan door je mond rustig en volledig uit. Dan adem je weer langzaam en diep in door je neus, enz. 3 keer. Daarna laat je je adem volledig los en observeert alleen. Dan ga je kleuren en observeer je alleen wat de energie van de mandala met je doet. Zonder oordelen, zonder bijsturen.
Wat je hiervan meeneemt moet je natuurlijk zelf weten. Meditatief kleuren levert in ieder geval een interessant beeld op in je uiteindelijke mandala.
Streepjes of Rondjes
Meestal kleurt men in strepen (afb.1a).
Zo beginnen we als peuters en kleuters al met onze eerste kleurervaringen. Door oefening kun je hiermee prachtige effecten bereiken, maar je zou ook kunnen kleuren in rondjes (afb.1b).
kleurtechniek 001-1
Afb.1
Het kleuren in rondjes heeft een meditatief effect. Doordat je in rondjes kleurt wordt je automatisch terug gebracht in een ontspannen staat van Zijn. Het kan je zelfs in een diepe meditatieve staat van Zijn brengen.
Wat je dan kan overkomen: Dan ben je heerlijk bezig, zit je in de energie van de mandala en door wat voor oorzaak dan ook kun je als het ware schrikken om tot de werkelijkheid terug te keren en te zien dat de klok ineens ‘zomaar’ een paar uur verder is gelopen zonder dat je dat gemerkt hebt. Ik zet bewust wel eens een wekker om mezelf te begrenzen, want anders zou ik zomaar midden in de nacht ‘wakker’ kunnen schrikken. Dat is me wel eens gebeurt om 3 uur ’s nachts!
Lijnervaring
Probeer de volgende oefening maar eens met een kleurpotlood in een langzaam tempo! Trek met je potlood een streep op papier, houd je potloodpunt dan op het papier en ga weer terug, houd je potloodpunt nog steeds op het papier en ga weer terug. Herhaal dit nog een paar keer. Het zetten van strepen voelt door zijn manier van begrenzen, het iedere keer moeten stoppen en weer teruggaan, beperkend aan. Wanneer je je tempo verhoogt en er zelfs nog wat kracht in brengt, ervaren veel mensen dit zelfs als agressief en kunnen er boos van worden. Een heel nuttige oefening overigens wanneer je juist een stukje boosheid wilt kunnen uiten. Je merkt dan ook of je wel boos kunt of wilt worden. Boosheid is een emotie die bijna iedereen wel kent. Functioneel boos worden is natuurlijk een heel ander item.
Maar streef je, net als ik naar een rustpunt in je leven, een rustpunt waarin je de zaken van alledag eens op een rustige manier wilt kunnen overdenken om deze te verwerken of wil je ‘gewoon’ door middel van het mandala-tekenen een stukje rust en ontspanning bereiken, dan werkt het kleuren in rondjes erg doeltreffend.
Basis Kleurtechniek
kleurtechniek 001-2
Afb.2
Wanneer je, al strepen kleurend, langs een lijn wilt kleuren, zoals op afb. 2, moet je erg goed opletten of je niet over je lijntje heen gaat.
Daarbij komt dat het heel moeilijk is om je kleurlijntjes netjes aan te laten sluiten op je buitenrand van bijvoorbeeld een vlak, er blijft veel wit over. Om dat weer op te vullen moet je daar heel gericht en aandachtig aan gaan werken. Je gaat misschien in lijntjes werken die evenwijdig met je buitenrand lopen, je gaat heel secuur die buitenrand volgen. Kortom, je bent met je aandacht meer bezig met het vullen van je vlak, dan dat het kleurproces bijdraagt aan een meditatieve verdieping van je mandala. Wat natuurlijk ook wel z’n voordelen heeft.  AANDACHT is natuurlijk wel een sleutelwoord in het mandala-tekenen.
Wanneer je in rondjes kleurt volgen je rondjes bijna automatisch de vormen die je in je mandala getekend hebt. Je oefent jezelf als het ware om soepel om te gaan met de begrenzingen van het leven. In het voorbeeld in afb.2 zie je dat de rondjes nog wat ruim getekend zijn en veel wit overlaten. Hoe meer oefening je krijgt in deze wijze van kleuren, hoe fijner en kleiner je rondjes worden (afb.3), hoe fijner je kleurwerk wordt en meer ruimte laat voor aanvullende kleurtechnieken.
kleurtechniek 001-3
Afb.3
Deze wijze van kleuren vormt de basis van alle kleurtechnieken en effecten die ik gebruik in mijn mandala’s. Wanneer je dit onder de knie krijgt gaat er een wereld van mogelijkheden voor je open.
Daar komt bij dat hoe fijner je kleurwerk wordt hoe dieper de meditatieve werking wordt, en hoe dieper de meditatieve werking wordt, hoe verfijnder je kleurwerk… Zo ontwikkel je een wijze van kleuren die je rust, ontspanning en verdieping biedt in de beleving van het mandala-tekenen.
De volgende keer gaan we verder in op het egaal kleuren van een vlak, want veel mensen hebben moeite om een basis als in afb.3 egaal op te zetten. Er ontstaan vaak randen, doordat mensen de neiging hebben hun rondjes netjes in rijtjes te gaan plaatsen. Daarbij is dan vaak ook de druk van het potlood op het papier nog te wisselend, de ene keer drukken ze iets te hard en worden de lijntjes scherper en donkerder van kleur en de andere keer lukt het allemaal beter. Hier gaan we de volgende keer aandacht aan besteden. En er zal in deze rubriek nog veel meer aan de orde komen… wacht maar af!
Veel kleurplezier!

2 gedachtes over “Kleurtechniek 2: Strepen of rondjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s