Review – Kleur je eigen… serie – Karakter uitgevers

Uitgeverij Karakter heeft een serie kleurboeken uitgegeven met steeds een beroemde kunstenaar als thema. Wij ontvingen maar liefst vier delen uit deze serie, waarvoor we Karakter van harte danken. [Click here for English].

Naamloos

Dit zijn stuk voor stuk prachtig uitgevoerde boeken, op een groot A3-formaat met aantrekkelijke kaft. In dit filmpje blader ik door alle vier boeken zodat je een indruk van de lay-out en inhoud krijgt.

Dit zijn boeken voor de wat meer gevorderde kleurder. Het zijn geen gemakkelijke platen maar ze vormen daardoor een mooie uitdaging en je kunt heel wat uren plezier beleven aan het inkleuren van een plaat. Ieder deel bevat tussen 22 en 30 platen. Van alle in te kleuren schilderijen is een foto van het origineel opgenomen, maar dat is wel een erg kleine foto, te klein om als voorbeeld voor het inkleuren te dienen. Omdat ik het origineel zo dicht mogelijk heb willen benaderen heb ik steeds op internet het schilderij opgezocht en dat in groot formaat op het scherm van mijn laptop naast de kleurplaat geplaatst. Maar je kunt, als je dat leuker vindt, natuurlijk ook een geheel eigen kleurversie van een schilderij maken.

Het papier waarop de serie is gedrukt is van een hoge kwaliteit, de pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt en uit het boek te halen. Dat laatste is aan te bevelen want anders is het door het grote formaat lastig kleuren, zeker als je de tekening wilt draaien tijdens het kleuren.

Ook de drukinkt is uitstekend. Ik heb veel gebruik gemaakt van een blenderpotlood en daarbij is geen enkele keer ook maar het geringste beetje inkt uitgewreven, ook niet bij stevig blenden.

Ik heb zeven platen ingekleurd en heb daarvoor verschillende materialen gebruikt, zowel droge als natte, om een goed beeld te krijgen van wat het papier kan verdragen en met welk resultaat, en ik was behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit van deze uitgaven.

Uit “Kleur je eigen Klimt” heb ik als eerste plaat gekozen voor “Hygieia”.

Klimt potlood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze heb ik ingekleurd met Faber Castell Polychromos kleurpotloden. Deze potloden werkten fantastisch op dit papier. Glad en moeiteloos kon ik de kleuren neerleggen en blenden ging ook uitstekend. Zoals bij meer platen uit deze serie heb ik de aangegeven lijnen op de pagina gebruikt als richtlijn maar heb me daarnaast de vrijheid veroorloofd om regelmatig buiten de lijnen te werken en ook zelf lijnen met kleurpotlood aan te brengen in lege gedeeltes. Dit om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Ik denk dat wanneer je dat niet doet, je toch een gekunstelder resultaat zou krijgen. Ook de achtergrond heb ik met Polychromos gedaan.

De volgende plaat is “Vrouw met waaier”.

Klimt pastel

Daarvoor heb ik met Faber Castell Pitt pastelpotloden gewerkt, waarbij opviel dat het pigment mooi aan het papier hechtte en weinig gruis achterliet. Deels komt dat natuurlijk door de hoge kwaliteit van deze pastelpotloden, maar ook het papier is daar debet aan. Uitwrijven met een papieren doezelaar ging moeiteloos. Naderhand heb ik de plaat gefixeerd met Edding fixeerspray.

De volgende platen komen uit het deel “Kleur je eigen Van Gogh”. De eerste plaat die ik uitgekozen heb is “Vlinders en klaprozen” die ik inkleurde met Faber Castell Polychromos kleurpotloden.

Van Gogh potlood 1

Bij deze plaat heb ik heel veel kleuren gemengd en verschillende lagen met kleuren over elkaar gelegd. Soms maar liefst 10 lagen. En dit ging geweldig goed, zonder dat het papier zo verzadigd raakte dat het dit niet toeliet. Zo kun je als kleurder echt alles uit je potloden halen.

Polychromos potloden zijn potloden op oliebasis. Om het papier ook te testen met potloden op wasbasis heb ik een tweede plaat, “Boomwortels”, in dit boek ingekleurd met Caran d’Ache Luminance kleurpotloden. Ik heb daarbij dezelfde technieken gebruikt als bij de vorige plaat en ook hier met hetzelfde goede resultaat. Omdat Van Gogh in dit schilderij zijn nadrukkelijke streperige techniek gebruikte heb ik dat geprobeerd na te bootsen door met veel korte felle strepen over elkaar te werken.

Van Gogh potlood 2

Vervolgens ben ik in het derde boek “Kleur je eigen impressionisten” begonnen en weer een ander medium gebruikt: Faber Castell Pitt Artist pens. Dit zijn stiften op waterbasis met een kwastpunt. Papier wil nogal snel gevoelig zijn voor dit type stift, wat zich uit door oprullen van het papier bij een paar laagjes over elkaar kleuren. Hier was dat echter totaal niet het geval, nog niet de geringste beschadiging trad op. De inkt vloeide prachtig uit en behield zijn kleuren prachtig intact. Beter papier kun je niet wensen voor dit medium.

De plaat is “Twee zusjes op het terras” van Pierre-Auguste Renoir.

Impressionisten stift 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de volgende plaat, “Oevers van de Loing bij Moret” van Alfred Sisley, heb ik weer naar de Polychromos kleurpotloden van Faber Castell gegrepen omdat ik ze inschatte als het beste medium om deze plaat zo goed mogelijk na te kleuren. Ook hier ben ik regelmatig buiten de lijnen gegaan en heb veel kleuren gemengd.

Impressionisten potlood

En ik kan niet anders zeggen dan dat mijn positieve bevindingen van de platen die ik met Polychromos in de vorige delen maakte nog eens bevestigd werden.

Tenslotte heb ik in het laatste deel “Kleur je eigen Hollandse meesters” besloten om materiaal te gebruiken dat ik nog niet getest had: Faber Castell Albrecht Dürer aquarelpotloden. De plaat die ik uitkoos was “De Sint Elizabethsvloed”. Eerst heb ik de hele plaat droog ingekleurd met deze aquarelpotloden:

Hollandse meesters onaf

Daarna heb het geheel met water bewerkt. En ook hier toonde de kwaliteit van het papier waarop deze serie gedrukt is. Het papier bobbelde niet noemenswaardig, ook niet bij gebruik van veel water, en ik kreeg de tijd om het pigment uit te vegen voordat het opgedroogd was.

Hollandse meesters aquarel

Al met al kan ik alleen maar concluderen dat dit een prachtige en kwalitatief hoogstaande serie is voor de gevorderde kleurder die van een uitdaging houdt. Die zal met deze boeken zeer tevreden gesteld worden. Dankzij de keuze voor kwaliteitspapier kan met uiteenlopende materialen gewerkt worden. Ik heb met veel plezier heel wat uren gewerkt in deze prachtboeken.

Ben je enthousiast geworden over deze leuke boeken? Door op de onderstaande links te klikken kun je ze bestellen:

Wij bedanken Leo voor zijn tijd en inzet bij het opstellen van deze review.
Wil je Leo volgen? dat kan op Facebook en via zijn eigen website.

Deze review bevat producten die door een uitgeverij of bedrijf zijn opgestuurd,
dit heeft echter geen enkele invloed op onze mening.

Copyright ©

3 gedachtes over “Review – Kleur je eigen… serie – Karakter uitgevers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s