Tip – Laagje over Laagje kleuren – Wendy Danko

Wij kregen weer een mooie tip van Wendy die wij natuurlijk graag willen delen.

image1

Dit is het eindresultaat. Wil je zien hoe klik dan op verder.

Ik ben keer op keer wat overdonderd door de vele likes die ik ontvang wanneer ik één van mijn kleurplaten deel. Een aantal mede kleurders vroeg om nog eens in een filmpje te tonen hoe ik te werk ga. De kleurplaat werd ingekleurd met potloden van de Faber Castell Polychromos reeks.

In het filmpje zal je zien dat ik begin met het aanbrengen van het transparante cream op de lichte vlakken. Links in het hoekje heb ik oranje en geel gebruikt om het effect van de ondergaande zon te bereiken. Vervolgens kleur ik de achtergrond met verschillende tinten oker en geel en zoals hierboven aangegeven kijk ik naar de achtergrond van de afdruk. Lichtere tinten op lichte plekken, donkere tinten op donkere plekken. Helemaal op het eind gewoon nog eens alle gebruikte tinten hier en daar over elkaar om nog meer schakeringen te krijgen. Onderaan links en rechts kies ik voor een roodbruine kleur.

Ik begin niet altijd met de achtergrond hoor, maar omdat het hier om een groot oppervlak gaat kies ik er toch voor om dit eerst te doen, zodat het makkelijker wordt om de andere kleuren voor de plaat te kiezen. Ik blend de achtergrond met Zest-it en een wattenstaafje. De vlakken zijn groot genoeg, dus een doezelaar is niet nodig en bovendien kan ik met een wattenstaafje nagenoeg de helft van de plaat doen. Een doezelaar moet ik vaker in de Zest-it dippen. Omdat ik ook hier wil dat de kleuren overlopen ga ik gewoon over al de kleuren heen met hetzelfde wattenstaafje. Maar… het geel rond het personage wil ik zo helder mogelijk houden, dus dat doe ik eerst. Wil je niet dat de kleuren echt in elkaar lopen, dan kan je de vlakken afzonderlijk blenden en laten drogen. Let op, want een wattenstaafje (of doezelaar) geeft kleur af, dus zorg er dan voor dat je materiaal zuiver is.

De boomstam links doe ik op dezelfde manier. De lichte stukken kleur ik met oker. De donkere stukken met een donkerder bruin en dan weer blenden. Ook in het haar van de vrouw werk ik op die manier.

De bol in de toverstaf werd gekleurd met 5 tinten groen. De meest lichte tint komt helaas niet in het filmpje voor. En ja, daar begin ik natuurlijk mee, en ik kleur in heel veel laagjes, tot het verzadigd is (er kan dan “geen kleur meer bij”). Om ervoor te zorgen dat de bol ook helder en licht blijft let ik wel erg op bij het doezelen en laat ik de kleuren enkel waar ze elkaar raken lichtjes overlopen.

De jurk van de vrouw was een uitdaging. Ik wist niet goed welke kleur ik zou gebruiken en greep naar terracotta. Het resultaat was niet mooi, maar aangezien ik mijn eerste laag steeds zachtjes zet kon er gerust een andere laag over. Ik vond het te “oranje”, dus ging er een laag lichtbruin over. Nog steeds niet tevreden heb ik er uiteindelijk nog een laag golden green aan toegevoegd en heb ik de onderjurk ook in diezelfde kleur ingekleurd. De combinatie van de lagen van de bovenjurk gaf na het blenden uiteindelijk toch een mooi resultaat.

Ik hoop dat deze kleur tip een aantal van jullie vragen heeft beantwoord en wie meer wil weten mag me gerust “de kleuren van het lijf vragen”…

Tot het volgende filmpje!

Kleurvolwassen.nl & Wendy Danko

 

Heel veel plezier en succes met kleuren,
Kleurrijke groetjes,
Kleurvolwassen.nl & Wendy
 

Wij bedanken Wendy voor haar tijd en inzet bij het maken van deze  techniek!

Copyright ©

Een gedachte over “Tip – Laagje over Laagje kleuren – Wendy Danko

  1. Johanna Ans zegt:

    hier “verdwijnt” de greyscale plaat helemaal…daarom vind ik jouw werk zo mooi…en vele greyscale niet, omdat men geen kleur durft te gebruiken, waardoor het wazig en grey blijft…. super mooi…. ik weet dat ik het niet kan. Geniet iedere keer van jou werk Wendy

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s