Stabilo 68 en “De doe-mar-wa-en-ut-word-wa” techniek /workshop van Johanna Ans

Stabilo 68 en “De doe-mar-wa-en-ut-word-wa” techniek workshop van Johanna Ans

Er is mij gevraagd of ik jullie met beelden en tekst kan uitleggen hoe ik bepaalde kleuren van Stabilo 68 zo lekker in elkaar kan laten vloeien. Hmm, uitleggen, dat is anders dan mijn gebruikelijke : “Ik doe mar wa en ik zie wel wat het word” antwoord. Want dat is eigenlijk precies wat ik doe, uitproberen…en bij de ene stift werkt het wel, en bij de andere niet dus.

Laten we eerst het filmpje maar eens bekijken, deze plaat ga ik jullie stap voor stap laten zien, en uitleggen wat ik heb gedaan… ik ga mijn best voor jullie doen.

Zoals jullie zien, zijn het 2 verschillende platen. Het boek gaat binnenkort uitkomen via Global Doodle Gems, “Art Coloring Book” van Takumi Nariyoishi. Met zijn toestemming mag ik dan ook zijn platen hiervoor gebruiken! Ik kleur ook voor hem, voor zijn promotie materiaal…dus eigenlijk 2 vliegen in 1 klap.

We gaan beginnen bij het begin. Ik heb gekozen voor de Stabilo 68 nummers 24-51 & 58, leg ook een velletje papier naast je kleurplaat, waarop je de punt van je gele stift op kunt schoonmaken. Mijn prints zijn gemaakt op 120 grams Image Impact papier, kleurt heerlijk met potlood, maar ik kwam er dus “per ongeluk” achter wat je met de Stabilo op dit papier kunt doen. Het gaat ook op gewoon 80 grams papier, maar dat zuigt veel meer inkt, met minder mooi kleurverloop.

20151120_080813_wm     20151120_080831_wm
Je gele kleur is je blenderpen in deze tekening. Wil je dat je echt een stuk van dit geel behoud, moet je dat als eerste aanzetten, zoals ik laat zien. Zet daarna je tweede kleur op tegen de rand.

20151120_080857_wm
Zorg ervoor dat je “snel” werkt, dus niet tussendoor even je afwas gaan doen, want dan werkt het niet meer, niet meer zo goed als je zou willen! Ik ga vrij vlot zigzaggend tussen de twee kleuren in met de gele stift waarbij ik licht de groene kleur raak. Op de terugweg “neem” je dus wat van het groene mee.

20151120_094050_wm 20151120_094335_wm
Dan kleur ik de rondjes met magenta in, een vlak magenta in het grotere oppervlak. Voorzichtig kleur ik rondom de rondjes met geel, omdat ik die kleur zo wil houden….

20151120_094812_wm
Hier kun je dus goed zien in het magenta dat ik er met geel overheen ben gegaan…het geel word een zalm-oranje kleur, het magenta een oranje-roze kleur

20151120_100902_wm    20151120_101031_wm
Bij de foto’s hierboven, wil ik van het geel en groen, de originele kleur behouden, dus die doe ik als eerste. Dit is op de “donkere” versie, dus kan gebruik maken van de lijnen.

20151120_101649_wm    20151120_101745_wm
Bij de “lichte” versie, moet ik mijn techniek wat aanpassen. Bij de groene kleur, heb ik gebruik gemaakt van de zwarte vlakjes, daarop heb ik mijn kleur aangebracht, omdat het groene niet mag overheersen van mij.

20151120_103351_wm    20151120_103921_wm
Dan kun je toch optimaal je kleur “meenemen” om de mooie gemengde kleur te krijgen….

20151120_110022_wm    20151120_110222_wm
Om gedetailleerde accenten te kunnen maken, gebruik ik weer een ander trucje, ik kleur gewoon de punt in van mijn gele stift, met de kleur die ik nodig heb, magenta in deze. Zoals je op de foto ziet, kun je daar heel goed mooie schaduw mee aanbrengen.

20151120_112202_wm
Tot zo ver gaan deze twee platen heel mooi met elkaar op. Ik vind het superleuk dit zo te doen, ook een eerste keer dus voor mij. heb vaker zulk soort platen gedaan hoor, maar nooit twee tegelijk met dan ook nog met maar 3 kleuren. En ik moet zeggen, dit gaan platen voor in een lijstje worden…zo leuk vind ik ze worden!

20151120_124826_wm    20151120_130532_wm
Als laatste kleur ik de randen in…een stukje groen aan de binnenring, de twee grotere ringen met geel en als laatste de ring met magenta. In de hoeken maak ik gebruik van beetje groen op de gele pen doen, en kleuren maar. Kijk maar eens hoe mooi deze twee platen naast elkaar zijn!
20151120_131656_wm

Nog even een scherpe scan, zodat je de gehele platen  goed kunt zien….
img532_wm img533_wm

Ik weet niet of dit met alle Stabilo 68 kleuren kan, voor mij dus ook nog experimentele fase. Ik weet wel dat de nummer 24 (felgeel) in combinatie met de nummer 19 (donkerrood) perfect zijn hiervoor. net als de donkerdere gele…donkere blauwe met de geeltinten heb ik ook al getest. Ik wil jullie wel even de plaat laten zien met Stabilo 68/ 24-19 waarop de vraag van Beheer Kleuren voor Volwassenen is gekomen, of ik deze workshop voor jullie wil maken!

Ook een plaat van artist: Takumi
img499 - kopie
Hopelijk heb ik jullie hiermee iets kunnen leren, ben ik duidelijk genoeg geweest…. zo niet, vraag gerust via dit blog!

Johanna Ans voor KleurVolwassen.nl

Art Coloring Book Day version: Global Doodle Gems presents Art Colring Book by Takumi Nariyoshi
Art Coloring Book invites you to dive into Takumi Nariyoshi’s universe, by colouring his illustrations that are mixed in a world without standards, you will find amazing mandalas, fantastic, organics, geometrical,……this is the day version … check out the night version too…a whole new way of getting the complete picture and all aspects of these amazing art pieces

Click on pic to shop now !

Art Coloring Book Night version: Global Doodle Gems presents Art Coloring Book by Takumi Nariyoshi night version
Art Coloring Book invites you to dive into Takumi Nariyoshi’s universe, by colouring his illustrations that are mixed in a world without standards, you will find amazing mandalas, fantastic, organics, geometrical,……this is the night version … check out the day version too…a whole new way of getting the complete picture and all aspects of these amazing art pieces

Click on pic to shop now !

Cat Gems: Global Doodle Gems Presents Cat Gems by Johanna Ans
Coloring book for all Cat lovers, fun, quirky great for all levels, 42 designs and a surprise for the end ….The book “GDG Cat Gems” is an adult coloring book, but of course you can color with your kids too! Don’t let yourselves be held back by the detailed work, because you can color it anyway you want, it will be your art too! Have a lot of fun with all the materials you have, because there is no holding back, the book is single side printed! Prrrrr,…prrrr….prrrr…., mrauw, have furry fun coloring these furry friends!

Click on pic to shop now !

2 gedachtes over “Stabilo 68 en “De doe-mar-wa-en-ut-word-wa” techniek /workshop van Johanna Ans

    • Johanna Ans zegt:

      Monique, er zijn allerlei cursussen…alleen, ik heb er zelf nog nooit eentje gevolgd… daarom heet mijn workshop serie ook: de ik doe maar wat en het word wat techniek…. Ik probeer het zo goed mogelijk uit te leggen met behulp van foto en film (als dat me lukt)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s